Monumentaal en technisch onberispelijk

Thomas Beijer - photo Merlijn Doomernik

In 2007 won de jonge pianist Thomas Beijer het nationale pianoconcours van de Young Pianist Foundation. Een waardevol onderdeel van het prijzenpakket is dat de winnaar een solo-cd mag uitbrengen. Thomas Beijer werd in de gelegenheid gesteld om een geheel aan de pianowerken van Johannes Brahms gewijde cd op te nemen in de akoestisch fraaie concertzaal van de Yehudi Menuhin School in Stoke d’Abernon.
Doordat de YPF samenwerking met het label Briljant Classics zocht, is wereldwijde verspreiding van de cd gegarandeerd, wat natuurlijk van onschatbare waarde is voor een startend pianist.
Op het klinkende resultaat mogen de jonge pianist en de YPF trots zijn.
Thomas Beijer koos voor de grootschalige Sonate in f, opus 5, 3 Intermezzi, opus 117, en de 2 Rapsodieën, opus 79. Dit lijkt eerder repertoire voor een gerijpt kunstenaar dan voor een 19-jarige, maar luisterend naar het spel van Beijer, vergeet je zijn leeftijd onmiddellijk. Zijn aanpak in de derde Sonate is monumentaal en technisch onberispelijk.
Terecht in zo’n groot werk en in deze stijl doet Beijer niet aan overbelichting van details, door bijvoorbeeld melodieën overdreven uitkomend te spelen. Alles in zijn spel is gericht op het hoorbaar maken van de grote lijnen in het vijfdelige werk.
Zijn aanpak is sterk symfonisch. Dat valt in het bijzonder op in het scherzando-thema van de finale, dat klinkt of fluiten met pauken en pizzicato contrabassen aan het woord zijn in plaats van een Steinway.
De intermezzi speelt Beijer met ingehouden expressie en intimiteit. Briljant en kleurrijk klinken ten slotte de twee Rapsodieën opus 79.

Christo Lelie - cd recensie in Piano Bulletin 2008

english
back